Smacznie i naturalnie, czyli wędliny z rodzinnych masarni

Mięso i wyroby masarskie są dostępne niemalże na każdym kroku. Każdy duży market oferuje wędliny, kiełbasy i inne przetwory - niektóre na stoiskach mięsnych, a inne w gotowych pakowanych porcjach na półkach samoobsługowych. I chociaż powszechnie wiadome jest, że gotowe, masowo pakowane próżniowo wędliny są najgorszej jakości, to jednak najczęściej wybiera się właśnie tego typu żywność. Wynika to przede wszystkim z ich niskiej ceny, wysokiej dostępności i wygody podczas robienia zakupów - przecież najłatwiej jest kupić wszystko za jednym razem w jednym sklepie. Nieco rzadziej wybiera się stoiska mięsne w przekonaniu o lepszej jakości i świeżości kupowanych produktów. Niemniej jednak najlepszym wyborem są naturalne wędliny z małych, rodzinnych masarni.

Tanio nie znaczy dobrze

W przypadku wędlin i wyrobów mięsnych hasło to jest w przeważającej części prawdą. Kupując tanią kiełbasę możesz być pewien, że ilość prawdziwego mięsa nie jest tak duża, jak byś sobie tego życzył. I nie ma tu mowy o naturalnych dodatkach i przyprawach dodających walory smakowe, a o sztucznych wypełniaczach, barwnikach i aromatach. Co więcej, często w składzie trudno nawet o mięso - masowe, najtańsze produkcje używają mięsa oddzielonego mechanicznie, czyli wszystkich pozostałości z przetwórstwa mięsnego, które nie zostały zużyte w innych liniach produkcyjnych. W takich wędlinach ląduje wszystko to, czego nie chcielibyśmy zjeść - jednakże zmielone i wypełnione sztucznymi substancjami wyglądają i nawet smakują całkiem znośnie. Natomiast jeśli już trafi się kiełbasa, która w składzie ma dużą ilość konkretnej części mięsa, np. szynki wieprzowej, to i tak jakość tego mięsa pozostawia wiele do życzenia. Prywatni gospodarze lub rodzinne masarnie oferują wyroby mięsne w wyższych cenach, za to także o zdecydowanie wyższej jakości. Często posiadają swoje własne hodowle bydła czy drobiu lub skupują inwentarz od drobnych rolników. Mięso jest wysokiej jakości, a w wyrabianych wędlinach można wyraźnie poznać kawałki mięsa. Dodatkowo nie stosują oni konserwantów i ulepszaczy smaku.

Skąd zatem wyjątkowy smak wędlin?

Kupując od rodzinnych masarni, takich jak np. rodzinna masarnia Wędliny z Dębiny, wyroby mięsne możesz być pewien naturalnego i niezapomnianego smaku. To już nie tylko sztuczny, jednolity smak bez względu na rodzaj kiełbasy, ale przede wszystkim cudowny aromat naturalnych ziół i przypraw. Unikalne, często przekazywane z pokolenia na pokolenie przepisy i receptury sprawiają, że produkty smakują niepowtarzalnie, a klienci chętnie wracają, aby móc skosztować czegoś innego i zarazem pysznego. Dodatkowo, rodzinne masarnie stosują tradycyjne metody produkcji, począwszy od marynowania, poprzez peklowanie, aż po wędzenie. Zachowanie odpowiedniej ilości czasu i warunków, w jakich dojrzewają, zapewnia doskonały smak i aromat. Mimo, że produkty tego typu nie są dostępne na ogół na półkach sklepowych, to jednak warto dołożyć trudu, aby znaleźć sklepy firmowe, w których można kupić naturalne, smaczne i zdrowe wędliny czy kiełbasy.