Co jeść przy IBS? Wskazujemy idealne posiłki dla osób z jelitem drażliwym

3 min czytania
Co jeść przy IBS? Wskazujemy idealne posiłki dla osób z jelitem drażliwym

Regularne wzdęcia, zaparcia i biegunki oraz bóle brzucha są mocno uciążliwe. Jeśli masz jelito drażliwe, dieta (ta źle dopasowana) potrafi nieźle namieszać. Które produkty pomogą złagodzić objawy przy IBS? Podpowiadamy.

Dieta IBS gdzie kupić indywidualne przepisy?

Po zdiagnozowaniu wyżej wspomnianych problemów jako zespół jelita drażliwego, warto powierzyć swoje zdrowie w ręce specjalistów od żywienia. Dietetyk kliniczny Michał Wrzosek - absolwent Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, doktorant na SGGW i wykładowca akademicki, pisze na swoim blogu - https://michalwrzosek.pl/dietetyka-kliniczna/dieta-w-zespole-jelita-drazliwego-ibs/ :

- Zespół jelita drażliwego (IBS) jest schorzeniem przewodu pokarmowego, objawiającym się biegunkami, zaparciami lub zaburzeniami trybu wypróżnień. Szacuje się, że może występować nawet u 14-24% kobiet i 5-19% mężczyzn, choć, ze względu na niespecyficzne objawy, liczba osób zgłaszających się do lekarza i diagnozowanych pod kątem IBS może być znacznie zaniżona w stosunku do realnego występowania choroby w społeczeństwie. Przypuszcza się, że jedynie 25% osób prezentujących objawy IBS rzeczywiście szuka pomocy lekarza bądź specjalisty. IBS może występować: u osób z zaburzeniami psychicznymi, emocjonalnymi, w wyniku silnego lub długotrwałego stresu… W ostatnim czasie zwraca się także większą uwagę na udział diety oraz mikroflory jelitowej w rozwoju zespołu jelita drażliwego.

Jadłospis dla bakterii

A zatem w IBS chodzi nie tylko o Twoją dietę, lecz o dietę dla Twoich bakterii. W zespole jelita drażliwego obserwujemy bowiem obniżenie ilości tzw. “dobrych” bakterii jelitowych (Lactobacillus i Bifidobacterium) i jednocześnie zwiększenie tych “złych” (Escherichia coli, Streptoccocus, Clostridium spp). Jednak zarówno “dobre” bakterie, jak i te “złe” lubią jeść. Chodzi o to, aby Twoja dieta odżywiała dobre bakterie jelitowe, zwiększając ich ilość.

Co jeść przy jelicie drażliwym? Sięgaj po owsiankę i świeże warzywa!

Jak można dowiedzieć się ze strony Centrum Respo Idealna dieta IBS zawiera zatem sporo błonnika rozpuszczalnego, działającego naturalnie probiotycznie, czyli rozpuszczalnego w wodzie i zdolnego do metabolizowania (tj. odżywiania dobrych bakterii w jelicie). Sięgaj więc po owsiankę na bazie otrębów owsianych. Jedz świeże owoce i warzywa. Unikaj jednak otrębów pszennych, orzechów, ziaren, warzyw kapustnych i korzeniowych obfitują bowiem w błonnik nierozpuszczalny, mogący nasilać objawy IBS. Probiotycznie działają też suplementy z apteki wybieraj jednak probiotyki dopasowane dla osób z IBS i przyjmuj je wraz z jedzeniem, które ochroni bakterie, aby jak najwięcej dostało się z żołądka do jelita.

Jakie posiłki toleruje Twój organizm?

Idealne IBS przepisy to także te… osobiście przetestowane - bo dieta IBS wymaga indywidualnego podejścia. Weź zatem notes i przez kilka dni notuj w nim to, co jesz oraz zapisuj objawy, jakie wywołują u Ciebie posiłki. Możesz fotografować je też telefonem. Pod lupę weź tak newralgiczne w przebiegu IBS produkty, jak: warzywa, owoce, produkty wysokotłuszczowe, kawa, nasiona roślin strączkowych. Następnie wprowadź jeszcze raz do diety produkty, które nie wywołały objawów, aby upewnić się, że masz na nie osobistą tolerancję.

Jeśli koktajl, to tylko z mleka ryżowego

Idealny posiłek IBS składa się również z pokarmów niepowodujących zwiększonej fermentacji jelitowej (dieta FODMAP) np. jabłek, gruszek, cebuli, kalafiora, produktów pszennych, miodu, mascarpone, śmietany, mleka krowiego, soi. Wybieraj za to (przez 6 tygodni) produkty z niską zawartością FODMAP ryby, żółty ser, mleko ryżowe lub migdałowe, ogórki, pomidory, kiełki, kukurydzę, sałatę, bakłażany, jagody, truskawki, syrop klonowy, produkty bezglutenowe.

Autor: Zewnętrzny materiał partnerski

newsynowodworskie_kf